Przepis na Hiszpańską Tortilla de Patatas

Smaczna, baaaardzo prosta, ze składników, które każda Polka ma w swoim domu.  Robimy? Robimy.

Co potrzebujesz? 

  • 6 dużych ziemniaków 
  • 5/6 jajek 
  • 1 dużą cebulę  
  • olej 
  • sól 

Jak przygotować? 

Obieramy ziemniaki i kroimy je (właśnie nie w kostkę, nie w słupki) wyobraźcie sobie, że macie obranego ziemniaka i chcecie go mimo to dalej obierać ze skóry. Generalnie kroimy na cienkie, małe plasterki (Jej muszę nagrać filmik!) ? 

Na patelni rozgrzewamy olej, nie żałujcie, trochę trzeba go polać. Następnie wrzucamy na patelnie pokrojone ziemniaki, kroimy cebulę w kostkę i dorzucamy. Całość smażymy pod przykryciem na średnim ogniu, tak by się nie przypaliło. Mieszamy od czasu do czasu. 

W misce roztrzepujemy jajka, sprawdzamy czy “ a masa” z patelni jest już gotowa, czyli dobra do jedzenia: ziemniaki i cebula są miękkie (OSTRZEZENIE: może wyjść tzw. mamałyga), ale tak właśnie ma być! ? Przekładamy zawartość patelni do miski z jajkami, solimy i mieszamy. 

Wracamy do patelni, skraplamy ją olejem, przekładamy masę na patelnię i przykrywamy, smażymy około minuty, aż się “zetnie” od spodu. Teraz moment kulminacyjny, bierzemy duży talerz lub blaszkę (nie myślcie o pokrywce! Ja mam specjalną tackę z Hiszpanii do robienia tego specjału, ale i bez niej się da!) Przerzucamy tortille na talerz, potem zsuwamy ją drugi raz na patelnie, drugą stroną. I tak mamy zarumienioną pięknie po obu stronach. Gdyby coś nie wyszło dzwońcie, będę asystować na telefonie ? Do tego zróbcie sangrię, oliwki i macie hiszpańską ucztę jak Ta Lala 

Nie zapomnij pochwalić się w komentarzu jak wyszła Twoja! 🙂

 

 

PODZIEL SIĘ!